Версайският дворец

От тридесет години насам Дворецът на Версай в културната столица на Европа е едно от най-популярните и невероятни достижения на световната човешка култура. Версай е изключително, върхово архитектурно постижение на строителното изкуството във Франция от 18 век. От ловна хижа на Луи XIII някога, той се превръща в едно от редките и смайващи с красотата и мащаба си национални културни постижения. Затова и през 1682 год. там са били преместени съдът и правителството на Франция.

Дворецът се намира в град Версай, северната част на Франция, в департамента Ивлин, Ил-дьо-Франс. Разположен е югозападно от Париж и само на шестнадесет километра от столицата на Франция. Версай е едно от най-внушителните произведения на европейския абсолютизъм.

Най-известният и знаков за Франция дворец в Европа е неотменно свързан с живота и управлението на Луи ХIX - Краля Слънце. Изграждането му е по поръчка на самия именит френски владетел и е започнало още през 1661 год., а за негов главен архитект се счита Луи ле Вьо. От архитектурна гледна точка Версай е изграден по революционно нов строителен подход, вследствие на това още след първоначалния етап изумителният дворец се превръща в сензация.

Трима владетели на Франция са живели тук до Френската революция през 1789 год., когато Версай е почти разрушен, и всеки един от тях прави ред подобрения и така невероятният палат става още и още по-красив и се превръща в ярко проявление на кралския абсолютизъм и въплъщение на класическата архитектура на Франция. Надграждането, т. нар. 2-ра фаза от архитектурните дейности, започва през 1668 год. и включва пристрояването на допълните сгради непосредствено около главната тронната зала. През 18 век Луи ХV създава тук известната оперна зала, прочута със своята впечатляваща акустика, както и параклиса. Третата, финална кампания, е реализирана с труда на 30 000 занаятчии и работници в продължение на цяло десетилетие.

Уникалната Зала на огледалата е изградена от Луи XIV през 1670 год. Проектът е на известния Мансар и демонстрира повече от убедително доминантната мощ на кралската власт. А художникът Андре Ле Нотре създава съвършените симетрични френски градини, включващи пищно декорирани с фонтани романтични площадки с много вода. Значението отново е символно – показва се силата на човечеството, и по-специално на краля, дори над природата.

През 1789 год. Версай спира да бъде официалното седалище на френската власт. Но през 19 век придобива ключова нова роля, тъй като е превърнат в Музей на историята на Франция.

Днес Версай е обикната, много популярна туристическа дестинация, вече от 30 години обявена за световно културно наследство на ЮНЕСКО, която връща всеки посетил го в магията на детските приказки, видени наживо. Освен това Версай до днес е ползван и като уникален дом при дипломатични посещения на държавни глави от цял свят и тук все още се организират някои пленарни конгреси на френския парламент.